Srečanje projektne skupine v Mariboru

Projektna skupina se je danes sestala v Mariboru, v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška. Najprej smo si ogledali vrtec in osnovno šolo, kjer so nam predstavili koncept poučevanja z materiali, kot si ga je zamislila Maria Montessori.

Sledil je intenzivni delovni sestanek, na katerem smo pregledali zastavljene cilje. Veliko smo jih lahko že obkljukali: materiala na tej strani je že kar nekaj, pa tudi veliko učiteljev smo že izobrazili in, upam, navdušili za njihovo uporabo. V prihodnjem letu bomo (še) več gostovali po šolah in opazovali, kako se z njim znajdejo učenci, predvsem pa smo razmišljali, kje objaviti rezultate in kako s projektom seznaniti čimveč novih učiteljev. Med drugim se nas, upamo, lahko nadejate videti na letošnji Digdaktiki in DUH-u ter prihodnje leto na NAK-u.

Obisk ni bil le pregled dela na projektu, ampak tudi priložnost za načrtovanje nadaljnjega sodelovanja na podobnih projektih. Izkušnje s Priimkoslovja kažejo, da učitelji morda potrebujejo več pomoči. Bi lahko za to izobrazili OIDe? Kaj pa tole: bi bilo mogoče za umetno inteligenco in, splošneje, algoritmično razmišljanje, pripraviti material po zgledu pedagogike Montessori?

Za konec smo videli še dva nadobudna mlada študenta, ki sta nam pokazala humanoidnega robotka, ki ga razvijata, da bi služil kot učna pomoč. Robotek se med drugim zna tudi pogovarjati, pa tudi plesati sta ga že naučila.

Ob koncu srečanja pa je sledila podelitev majic. :)