O Mučanih: Al' se piše Krajnc ali Kranjc?

Osnovna šola Muta je bila med najbolj množičnimi udeleženci Priimkoslovja - za sabo jih je pustila le Gornja Radgona. Nekaj jih je takole poziralo pred šolo. Hvala za fotografijo! Ful ste dobri v teh majicah! :)

Učenci z Mute so soglasni: glede na te podatke je najpogostejši priimek v njihovi občini Krajnc. Pa je to tudi v resnici najpogostejši priimek Mučanov? Morda, morda pa tudi ne.

Na Muti živi 0,1618 % Slovencev (3414 od 2.100.000). V naši zbirki, ki vsebuje 200 najpogostejših priimkov, predstavljajo prebivalci Mute samo 0,0598 % primerov (61 od 103.530). Delež Mučanov med Slovenci z najpogostejšimi priimki je tako trikrat manjši od pričakovanega, torej imajo na Muti “neobičajne” priimke. To ni presenetljivo: občina je majhna, nedaleč je vpliv Avstrije, pa še stisnjena je med gore - Pohorje na jugu in še čudovitejše Kobansko na severu. (Ne morem si kaj: tu sta dve iz moje zbirke. Lonhtar nad Dravogradom in cerkvica sv. Primoža in Felicijana nad Muto.)

Kako najti najpogostejše priimke Mučanov? Obstaja lep način. Avtor teh vrstic je pred dvema letoma že prikolesaril čez Muto in pokosil sendvič ali dva v senci drevesa pred cerkvijo svete Marjete. Ni pa se sprehodil po pokopališču za njo. Očitno bo moral to še storiti. Tam (in na drugem pokopališču nedaleč stran) je zbran lep vzorec priimkov, le okrog sebe se moramo ozreti. Bom poročal.

Krajnc je nemara vseeno najpogostejši priimek na Muti, kaj verjetno pa je, da imajo Mučani kakega specifičnega, ki ga v naši zbirki najpogostejših 200 ni. (Mogoče Smolar? Ali pa tudi ne. Smolarji so se na Muto preselili z drugega brega Drave, iz Vuzenice, takrat, ko je bil Adi že najstnik.)

Z gotovostjo pa lahko trdimo, da priimek Krajnc ni kak tipičen priimek, ki bi ga našli le tu okoli. In zdaj že kar slišim kimanje: da, seveda, Kranjce res najdeš čisto povsod. A, ha! Kimajoči so se ujeli v past! V Sloveniji živijo Krajnci in Kranjci. Meja pa so, kot za vse v Sloveniji, Trojane. Ta, ki pride po krof iz smeri Vranskega, je Krajnc, oni, ki se dvigne ponj iz Blagovice (ali Izlak), pa Kranjc. Kdor mi ne verjame na besedo, naj mi pa na sliko.

Komur ni dovolj niti to, pa naj odpre Orange in se prepriča sam.