Izziv: Priimkoslovje

V sklopu projekta Pouk s ščepcem umetne inteligence smo pripravili izziv za učence in dijake. K sodelovanju smo povabili učitelje osnovnih šol ter srednjih šol in gimnazij, ki sodelujejo pri sestrskem projektu Pumic, Artificial Intelligence for and by Teachers (AI4T). Odzvalo se je 91 učiteljev iz 56 različnih šol (23 osnovnih šol in 33 srednjih) iz vse Slovenije.

Izbrali smo podatke o 100.000 Slovencih z 200 najpogostejšimi priimki, njihovimi približnimi lokacijami na zemljevidu in pripadajočimi občinami. Osnova podatkov je vzeta iz aktivnosti “Slovenski priimki” in nadgrajena za potrebe izziva.

Izziv je sestavljen iz štirih delov. Vsak vsebuje kratek videoposnetek, ki mu sledi vprašanje, na katerega morajo udeleženci izziva odgovoriti s pomočjo znanja, pridobljenega ob ogledu posnetka.

Sprejemljiva dolžina izobraževalnega posnetka za učence se giblje nekje do 6 minut, najučinkoviteje pa je, če so dolgi od dveh do petih minut. V tem času naj učencem še ne bi padla koncentracija, zato je bilo smiselno vsebino razdeliti na več delov. Videoposnetki so vsebinsko dovolj različni, da so zanimivi, po drugi strani pa se nadaljujejo in ustvarjajo celotno zgodbo.

Učenci naj bi izzive reševali samostojno, seveda pa se lahko tudi zatakne. Ker ustvarjalci izziva ne bomo obiskovali šol, smo pripravili material za učitelje, ki bo učiteljem v pomoč pri morebitnih težavah. Razdeljen je na štiri poglavja, ki se navezujejo na štiri sklope videoposnetkov in zastavljena vprašanja. V njih se učitelji malo podrobneje seznanijo z uporabljenimi gradniki in izvejo rešitev na zastavljeno vprašanje v izzivu. Seveda je poti do rešitve več, zato je predstavljena samo tista, na katero namiguje pripadajoči videoposnetek.

Ob koncu uspešno opravljenega izziva bodo udeleženci prejeli tudi majico. Želimo si, da bo učence in dijake izziv navdušil in se bodo kdaj tudi sami odpravili raziskovat podatke.

Se želiš tudi ti poigrati s podatki v programu Orange? Prenesi si (za zdaj še testno) slovensko različico programa Orange za MS Windows ali za mac OS in ga preizkusi.